Veel gestelde vragen

Algemeen

Hoe werkt Doenkies?

Met de Doenkies App krijg jij een beloning voor jouw duurzamere aankopen en activiteiten. Met die beloning spaar jij jouw wereld mooier. Want jij geeft de Doenkies aan een door jou gekozen goed doel of initiatief. Zo maak jij met jouw duurzamere keuzes, dubbel het verschil.

 

Het werkt eenvoudig:

  1. Kijk in de Doenkies tab in de app welke duurzamere acties en aankopen wij op dit moment ondersteunen.
  2. Onderneem een duurzamere actie en laat het ons weten via de app – dit kan bijvoorbeeld door een foto te delen van jouw vega maaltijd, of een boekingsbevestiging te delen van jouw geboekte internationale treinreis.
  3. Ontvang jouw Doenkies beloning en zie je Doenkies saldo toenemen.
  4. Geef je Doenkies aan een mooi project of initiatief bij jou in de buurt, of een goed doel dat jou na aan het hart gaat in de Geven tab in de app. Zo spaar jij jouw wereld een beetje mooier! (Meer info over Doenkies punten zie vraag “Wat zijn Doenkies?”).

Wat zijn “duurzamere” keuzes?

Het woord duurzaam kan op allerlei manieren worden gedefinieerd. Bij Doenkies nemen we een brede definitie; duurzamere keuzes zijn keuzes die beter zijn voor mens en/of dier en/of milieu. We laten ons daarbij leiden door de Werelddoelen (de ‘Sustainable Development Goals’) zoals deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties.

Wij werken samen met Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid. Alle duurzamere keuzes die worden beloond met Doenkies, worden getoetst op basis van criteria die door Milieu Centraal zijn geformuleerd.

Mijn favoriete duurzamere aankoop of actie staat er nog niet bij. Hoe kan ik die doorgeven?

Als je een nieuwe, duurzamere aankoop of (consuminder) actie wilt aanbevelen, neem dan contact met ons op via contact@doenkies.nl.

Waarom doen bedrijven mee aan Doenkies?

Veel bedrijven werken hard om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld door middel van duurzame landbouw, productie, verpakkingen of andere innovatie en daarmee duurzamere producten en diensten. Veel mensen weten dit niet of zien door de bomen het bos niet meer. Doenkies biedt bedrijven een platform om over deze verhalen te communiceren op een slimme manier. Zo kunnen bedrijven geld wat ze betalen aan advertenties vanuit hun marketingbudget tegelijkertijd gebruiken om de wereld te verbeteren.

Doenkies biedt bedrijven twee vliegen in één klap: ze kunnen hun duurzamere producten en diensten promoten – alleen als deze voldoen aan de Doenkies criteria en getoetst zijn door Milieu Centraal – én tegelijkertijd de wereld een stukje mooier maken. Fantastisch toch? Normale advertenties bieden winkels alleen dat eerste. Dit betekent ook dat als bedrijven al geld geven aan goede doelen vanuit hun MVO budget, ze daarnaast nu ook geld geven aan goede doelen vanuit hun marketingbudget.

Hoe vertel ik andere mensen over Doenkies?

Door ze te verwijzen naar de website www.doenkies.nl via bijvoorbeeld social media. En via de Doenkies app: je kunt vrienden, collega’s, familie uitnodigen om deel te nemen aan Doenkies, en bijvoorbeeld mee te sparen voor jouw goede doel via de “vriend uitnodigen” functie in het menu linksboven in de Doenkies app.

Doenkies spaarpunten

Wat zijn Doenkies?

Doenkies zijn punten die jij krijgt als beloning voor een duurzamere keuze. Met deze punten stem jij op goede doelen & initiatieven. Doenkies verzamelt de gestemde punten en maakt de gespaarde punten in een bedrag in EUR over aan een goed doel / initiatief. Doenkies hanteert hierbij één Doenkies punt is  1 Euro cent.

Wanneer ontvang ik Doenkies?

Je ontvangt Doenkies als je een duurzamere keuze hebt gemaakt en deze hebt doorgegeven via de Doenkies app. Normaliter ontvang je je Doenkies direct. Jouw Doenkies saldo kun je vinden op de “Geven” tab in de App. Als je de Doenkies niet direct ziet weergegeven in jouw saldo, ververs dan even de pagina door deze naar beneden te trekken.

Hoeveel Doenkies krijg ik voor aankopen en acties?

Dit is afhankelijk van de duurzamere keuze, product of dienst of de soort actie en staat duidelijk bij de actie of aankoop vermeld.

Hoe worden Doenkies gefinancierd?

Stichting Samen YES! (zie vraag Wie organiseert Doenkies?) werkt met bedrijvenpartners en fondsen die de kosten die verbonden zijn aan Doenkies financieren. 100% van de Doenkies die zichtbaar zijn in de App gaat naar de goede doelen en initiatieven.

Kan ik Doenkies opnemen?

Nee, Doenkies zijn punten die jij stemt op het project/ initiatief dat fondsen nodig heeft.

Hoe lang zijn Doenkies geldig?

Jouw Doenkies zijn twee jaar geldig na activatie. Heb je ze voor die tijd niet gegeven aan een goed doel / initiatief dan vervallen jouw Doenkies en zal Stichting Samen YES! (zie vraag Wie organiseert Doenkies) deze Doenkies geven aan een goed doel / project van haar keuze.

Kan ik Doenkies aan iemand anders geven?

Nee, Doenkies kan je alleen aan een door Doenkies goedgekeurd goed doel of initiatief geven.

Organisatie

Wie organiseert Doenkies?

Doenkies is een initiatief van Samen YES!, een sociale onderneming die is opgezet vanuit een partnerschap tussen bedrijven, NGOs/stichtingen, investeerders en andere sociale ondernemingen.

Het primaire doel van Samen YES! is om het maken van duurzamere keuzes een gewoonte te maken voor mensen in Nederland. Samen YES! bestaat uit Stichting Samen YES! die samenwerkt met Samen YES! b.v.

Stichting Samen YES! borgt onafhankelijkheid in de samenwerking met (bedrijfs)partners.

Samen YES! b.v. levert diensten zoals administratie en het platform aan de Stichting.

Hoe neem ik contact op met Doenkies?

Je kunt contact met ons opnemen door ons een e-mail te sturen naar contact@doenkies.nl

Suggesties

Waar kan ik terecht met een verbetervoorstel of klacht?

Wij willen Doenkies voortdurend verbeteren voor onze gebruikers, dus als je een verbetervoorstel hebt horen wij graag van je. Heb je een klacht? Dan gaan wij ons best doen om dit op te lossen. Je kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar contact@doenkies.nl.

Goede doelen / initiatieven

Welk bedrag ontvangen de goede doelen / initiatieven?

De goede doelen en initiatieven ontvangen alle Doenkies die jij met jouw stem aan hen geeft. Stichting Samen YES! verzamelt de gestemde punten en maakt de gespaarde punten in een bedrag in EUR over aan een goed doel / initiatief. Doenkies hanteert hierbij Eén Doenkies punt is 1 Eurocent.  Wanneer een actie is afgelopen dan zal uiterlijk binnen 4-6 weken het bedrag door Stichting Samen YES! worden overgemaakt aan het goede doel / initiatief.

Ik kan mijn favoriete goede doel niet vinden. Kan ik een goed doel aanbevelen of zelfs een eigen initiatief aanmelden?

We horen graag welk mooi goed doel of initiatief jij wilt ondersteunen! Stuur een email naar contact@doenkies.nl om jouw aanbeveling door te geven. Let op: alleen Nederlandse stichtingen en sociale of duurzame projecten van verenigingen in Nederland kunnen als goed doel worden opgenomen in de Doenkies app. Op dit moment kan je nog geen eigen project aanmaken direct via de website of app.

Account, gegevens & privacy

Welke persoonsgegevens worden over mij verzameld en hoe worden die gebruikt?

Wij vinden jouw privacy erg belangrijk en wij nemen onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid van jouw persoonsgegevens zeer serieus. Wij doen er alles aan om jouw persoonsgegevens te beschermen en om transparant te zijn over de persoonsgegevens die wij verzamelen en wat we daarmee doen.

Hoe dit precies werkt en welke rechten jij hebt, staat beschreven in onze privacy beleid.

Deze vind je op www.doenkies.nl/privacy en onder het menu-item instellingen in de app. Hierin staat ook uitleg over gebruik van cookies.

Ik wil mijn data inzien, laten aanpassen of verwijderen hoe regel ik dat?

Wanneer je wilt weten welke persoonlijke data wij vastleggen, of persoonsgegevens wilt aanpassen of laten verwijderen, neem dan contact met ons op door een email te sturen naar privacy@doenkies.nl.

Hoe kan ik mijn Doenkies account sluiten?

Je kunt ons altijd een verzoek sturen om jouw account te sluiten. Stuur een berichtje vanaf het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld naar contact@doenkies.nl.

Wie kan mijn persoonsgegevens inzien?

Wij doen er alles aan om jouw persoonlijke informatie te beschermen. Meer informatie hierover kun je vinden in onze Privacy Beleid (app: instellingen / privacy beleid, website: www.doenkies.nl/privacy)